
LICENSING 

Short-Term Lets Frequently Asked Questions (FAQs) 
 

 
We have collated some frequently asked questions which the Licensing Service has been asked 
on a regular basis on short term let licensing and provided responses to each one. Please note, 
the information below is for general information and guidance purposes only and does not 
constitute legal advice. 
 
 
Q1. What it a Short Term Let (STL)? 
 
A property where residential accommodation is provided by a host in the course of business 
where:  

a. The guest does not use the accommodation as their only or principal home; 
and 

b. The short-term let is entered into for commercial consideration. 
 
You will not need a STL licence if: 

• The accommodation is the guest’s only or main home 
• The guest is an immediate family member of the host 
• The principal purpose is for the guest to live there while in education, including 

attending a school, college, further or higher educational institution 
• The guest is an owner or part owner of the accommodation 
• The principal purpose of the accommodation is for work or services by the guest for the 

host or their family 
• The accommodation is classed as ‘excluded accommodation’ – details here 
• The short-term let is classed as an ‘excluded tenancy’ – details here 

 
Q2. What type of licence should I apply for? 
 
There are 4 types of STL licence: 

• Home sharing 

• Home Letting 
• Home sharing and home letting; or 
• Secondary Letting 

Home sharing means using all or part of your own home for short-term lets whilst you are 
still living in the home. 

Home letting means using all or part of your own home for short-term lets whilst you are 
absent. For example, whilst you are on holiday or away for work-purposes but the property 
remains your home. 

Secondary letting means the letting of a property, on a short-term basis, where you do not 

https://www.legislation.gov.uk/ssi/2022/32/schedule/1/paragraph/1/made
https://www.legislation.gov.uk/ssi/2022/32/schedule/1/paragraph/2/made


normally live. For example, a second home. 
 
A host must decide which licence type reflects how they will run their business and apply to 
the Council for the relevant STL licence type. Please seek legal advice if unsure which type of 
let best suits your circumstances. 

 
Q3. When do I need to submit my application for a STL licence? 

 
If you decide you wish to operate as a STL then we would encourage you to apply as quickly 
as possible.  You cannot take bookings or guests on a short-term basis unless your licence has 
been granted. You must apply to the Local Authority area where your property is located.  
 
Temporary applications can be lodged as early as 6 months prior to the requested licence or 
exemption start date. 

 
Q4. Do I need planning permission to operate my property as a short-term let? 

The whole of the City of Edinburgh Council area has been designated as a Short-Term Let 
Control Area. The designation came into effect on 5 September 2022. This means that as of 
that date the change of use of an entire dwelling, that is not someone’s principal home, to 
a short-term let will require planning permission. 

As a result, applicants for a new full STL licence for secondary letting must be able to: 

- Provide evidence that they have applied for or obtained the relevant planning 
permission, or;  

- Confirm the reasons why planning permission is not required (for example, by providing a 
certificate of lawfulness)  

when submitting their licence application.  

If neither of the above is provided, the application will not be considered and will be 
returned. 

For further information you can visit the Planning Team’s webpage here or contact them by 
email at planning@edinburgh.gov.uk. 

 
Q5. Do we require a STL licence if we operate premises which already have a licence to sell 
alcohol? 

If you currently have a Premises Licence to sell alcohol, under section 17 of the Licensing 
(Scotland) Act 2005, you do not require a STL licence. You should be aware that the 
operating plan of your premises should state that you are using the premises to provide 
accommodation. 

  

https://www.edinburgh.gov.uk/planning-13/short-term-lets-planning
mailto:planning@edinburgh.gov.uk


Q6. Do guest houses need to apply for a STL licence? 

Yes - guest houses require a short-term let licence. Licensing legislation excludes hotels 
from requiring an STL licence, but the Scottish Government guidance is clear that the 
exclusion will only apply if the following two conditions apply: 

1. Premises operate as a hotel. 

2. Premises have planning permission granted for use as a hotel. 

If the premises do not meet both of the above conditions and they are not otherwise 
excluded by any of the criteria set out in Schedule 1 of the Licensing Order, they will be 
within scope of the definition of an STL and they will require a licence. If in doubt please 
seek legal advice. 

Guest houses which have an alcohol premises licence which covers the footprint of the STL 
accommodation and which has accommodation listed within the operating plan (as 
mentioned above) do not require an STL licence - see question 5 above. 

 
Q7. If I only operate my property as a STL for part of the year, do I still require a licence? 

Yes 
 
Q8. Under which circumstances will the Council consider temporary exemption 
applications? 

Temporary exemptions can be issued for a single period or up to 3 separate periods not 
exceeding 6 weeks in total in any calendar year. The 6 weeks available for exemption can be 
requested for one block of 6 weeks or can be for lesser periods of time. If you know the 
dates that you require an exemption for then please submit on one form (which is the most 
economical way) or if you wish to apply as and when required, then each application will be 
subject to a fee. 

The Council will consider applications for STL temporary exemptions in certain 
circumstances as set out below: 

a) During the Edinburgh Festival Fringe and Edinburgh International Festival 
b) During Edinburgh’s Christmas & Hogmanay Festive Period 
c) For Major Sporting Events 
d) For Major International Events 

Temporary exemptions will be issued for all types of STL letting and the Licensing Service 
will endeavour to determine temporary exemption applications as quickly as possible or 
within 3 months of the application being received. The application fees for a temporary 
exemption can be found here. 

 
Q9. How long will it take to process my application? 
 
Legislation allows the Council up to 9 months to determine a new or renewal STL application 
however we aim to make a decision within 4 months. 
 

https://www.gov.scot/publications/short-term-lets-scotland-licensing-scheme-part-1-guidance-hosts-operators-3/pages/8/
https://www.legislation.gov.uk/ssi/2022/32/schedule/1
https://www.edinburgh.gov.uk/downloads/file/32054/short-term-let-licence-fees


It takes less time if all the supporting documentation is included, if there are no complaints or 
objections from neighbours and if the licence application is submitted as early as possible (as 
the summer period is the busiest for the licensing service). 
 
As part of the application process, it is a legal requirement that we notify Police Scotland and 
the Scottish Fire & Rescue Service, and that they are allowed a 28-day statutory consultation 
period in which to comment on a new or renewal application. 

 
Q10. What happens if an objection is raised in connection with my application? 
 
You will receive a copy of the objection and you will be called to have your application 
considered by the Licensing Sub-Committee.  Under the Council’s scheme of delegation, this 
Committee (which is made up of elected members) has the decision-making authority when 
there is an objection or representation. 
 
Objections/representations can be submitted by: Police, Fire Service, other bodies or groups, 
neighbours or members of the public. 

 
Q11. Do I need to get all the safety certification to apply for a Home Sharing/Home Letting 
licence? 
 
Yes – Scottish Government have included safety certification requirements in the legislation 
and these requirements apply to all types of let. 
 
Q12. Do I need to get all the safety certification if I am only applying for a temporary 
licence? 

Yes - temporary licences are subject to mandatory conditions set by Scottish legislation, 
including safety certification requirements.  

 
Q13. Do I need to get all the safety certification if I am only applying for a temporary 
exemption? 

That depends on the type of let - temporary exemptions for secondary letting will have to 
comply with all mandatory conditions set by Scottish legislation, including safety certification 
requirements.  

As of 31 January 2025, temporary home letting and/or sharing exemptions only need to comply 
with certain mandatory conditions (listed in Appendix 3 to the short term lets policy). 
Consequently, though it is considered good practice applicants are no longer required to submit 
copies of EICR or PAT test with their home letting and sharing exemption application or provide 
details of the property’s EPC rating on the application form. 

 
Q14. Where can I find further information on completing my Fire Safety Risk Assessment? 

We accept risk assessments which have been completed by property owners and it is not 
necessary to pay to have an assessment completed (although you may wish to do this). We 
strongly recommend that all applicants review the available guidance from the Scottish Fire 
& Rescue Service which is available here. Further links are available here: 

https://www.edinburgh.gov.uk/downloads/file/32060/short-term-lets-policy
https://www.firescotland.gov.uk/


• Fire Safety: guidance for the hospitality industry 
• Fire Safety: Guidance for Existing Properties with Sleeping Accommodation 
• Non-domestic fire safety 

The Licensing Service is unable to provide advice on fire risk or fire safety risk assessments. 
 
Q15. Where can I find further information on completing a Legionella Risk Assessment? 

The Licensing Service is unable to provide advice on the completion of Legionella Risk 
assessments. Information on Legionella and the associated risk-assessment from the Health 
& Safety Executive can be found here. 

 
 
Q16. Do I need to submit architectural drawing to meet the floor plans requirement in the 
application pack? 

 
No - hand drawn plans are acceptable as long as they are reasonably to scale and include 
room sizes or dimensions.  The floor plan must include: 

• Reference to the sizes of all rooms 
• Fire escape routes 
• Accommodation intended for guests with mobility impairment (if applicable) 

For the Council and Scottish Fire & Rescue Service to undertake an assessment of the 
maximum number of guests that can be accommodated safely, applicants must provide as 
part of their application, floor plan(s) for their premises. Every effort should be made to 
submit clear and accurate floor plans. 

 
Q17. When is a STL licence not required? 

The STL legislation, sets out the circumstances where a STL licence will not be required. The 
list of excluded accommodation can be found here. The list of excluded tenancies can be 
found here. Further information can be accessed via Scottish Government guidance here. 

 
Q18. How will renewal applications for STL licences be dealt with? 
 
As long as you submit a renewal application prior to your licence expiry date, your STL licence 
will remain in effect. Your renewal application will be processed the same way as your 
original application and a decision will be made by Council officers unless an 
objection/representation is received.  If this is the case, then you will be called to the 
Licensing Sub Committee meeting for a decision. 
 
Q19 – I have a full STL licence. Can I apply to amend the type of let or increase occupancy? 

 

If you currently hold a short-term let licence and are looking to change the type of let or 
increase occupancy, you will be required to make a new licence application. You will not be 
able to operate on the basis of the increased capacity or new type of let until the new 
licence has been granted. It is also important to note that it is not permissible under the 

https://www.gov.uk/government/publications/do-you-have-paying-guests
https://www.gov.scot/publications/practical-fire-safety-guidance-existing-premises-sleeping-accommodation-2/
https://www.gov.scot/policies/fire-and-rescue/non-domestic-fire-safety/
https://www.hse.gov.uk/legionnaires/legionella-landlords-responsibilities.htm
https://www.legislation.gov.uk/ssi/2022/32/schedule/1/paragraph/1/made
https://www.legislation.gov.uk/ssi/2022/32/schedule/1/paragraph/2/made
https://www.gov.scot/publications/short-term-lets-scotland-licensing-scheme-part-1-guidance-hosts-operators-2/


legislation to hold two short-term let licences for the same premises at any one time. We 
will need you to surrender your current licence before we can make a decision on your 
pending application.  

 
Q20 - Can I transfer my licence if I sell my property? 

 
An STL licence can be transferred to another person. It is important to note that a licence 
granted for your premises cannot be ‘moved’ to another property. A short-term let licence 
holder can apply to the licensing authority to transfer the licence into the name of a third 
party. This will support hosts/operators who wish to sell by allowing them to market their 
accommodation as a short-term let (with onward bookings) or if there are other reasons 
why a licence needs to be transferred. Once we have received a transfer application from 
the licence holder, the Council is required to consult with the Chief Constable and subject to 
there being no Police objections, we will be able to grant the transfer application. If your 
transfer application is connected a property transaction due to take place at a future date, 
please flag that with the Licensing Service to avoid your licence being transferred prior to 
the missives concluding. 
 
Q21 - How can I report an unlicensed or problem short-term let? 

The licensing scheme became operational on 1 October 2022. Those who operated a short-
term let before that date had until 1 October 2023 to apply for a licence.  

Anyone intending to offer short-term let accommodation now needs a short term let 
licence. In order to check if a property is a licensed short term let, see the STL licence 
register. 

 
It is worth noting that the Council has no powers to regulate the fees charged by private 
business, including STL operators, for use of their accommodation and/or services. 

 
Complaints of unlicensed STL properties or problems with a licensed STL can be reported by 
email to PRSEnforcement@edinburgh.gov.uk or via the link below. 

https://www.edinburgh.gov.uk/private-housing/report-problem-short-term-let 

https://www.edinburgh.gov.uk/downloads/download/13239/licensing-registers-civic
https://www.edinburgh.gov.uk/downloads/download/13239/licensing-registers-civic
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