Winning design for new Ross Pavilion revealed

An international collaboration led by US-based design practice wHY and including Edinburgh-based design studio GRAS, has won the competition to revitalise West Princes Street Gardens.

Winning design by wHY
Winning design by wHY

 The announcement was made today (1st August, 2017) by the Ross Development Trust.  The £25M project, in collaboration with the City of Edinburgh Council, will include a new Ross Pavilion, set to become one of the most exciting performance spaces in the World.

The five-month search for an outstanding team for the £25m Ross Pavilion and West Princes Street Gardens project attracted first-stage submissions from 125 teams (made up of 400 firms) from 22 different countries. 

At the competition’s second stage, seven shortlisted teams produced concept designs for a new landmark Pavilion; a visitor centre with café; and improvements to the surrounding Gardens. The new Pavilion will provide a flexible platform for the imaginative arts and cultural programming that Edinburgh excels in, and allow visitors and residents to engage with a variety of events all year round.

Norman Springford, competition Jury Chair, was delighted with the whole process.  He said: ‘As is always the case with initiatives of this size and stature, the jury had a hard job!  We are confident however that we have a winning concept that embodies an imaginative ensemble landscape approach, creating a wonderful stage for our iconic Edinburgh Castle.  In addition, the design concept offers a creative energy and a series of unique elements which will all combine to create a new and contemporary landscape.

‘We thoroughly enjoyed meeting all the shortlisted teams and understanding each approach.  However with wHY, they demonstrated an impressive collaboration which respects and enhances the historical context and backdrop of the Castle and the City, whilst creating new heritage and increasing the green space within the Gardens.  All of which were key aspects for us all and respected the importance of the space within a World Heritage Site.’

The competition jury met on July 11 to interview the seven teams shortlisted for this initiative, and unanimously selected wHY as the winner. Their team includes Edinburgh-based design studio GRAS, Groves-Raines Architects, Arup, Studio Yann Kersalé, O Street, Stuco, Creative Concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten and Lawrence Barth. Full details of the jury and winning team can be found in the Notes below.

Kulapat Yantrasast, Founder and Creative Director of wHY, said: “wHY is built around an ecology of disciplines, the convergence of ideas, experience, nature and people. The Ross Pavilion and West Princes Street Gardens represent this convergence and this was the perfect ground to further our approach to design. To be selected from so many extraordinary thinkers is an honour. We felt a personal connection to the Gardens and believe our design embodies how important collaboration and people are to making a place remarkable.”

Mark Thomann, wHY’s Landscape Design Director, added: “This is a special opportunity for a special place, not just for Edinburgh but the world. The new Ross Pavilion and Gardens draw from the rich natural history, heritage and creative spirit of Scotland, embodying a model approach for integrating public architecture and urban space in a top global city. Our team looks forward to realising this vision with the Ross Development Trust and the people of Edinburgh.”

A key local partner in the winning collaboration was Edinburgh-based design studio GRAS, known for its exploratory, interdisciplinary approach and an eclectic portfolio of arts, cultural and community-based projects.

Gunnar Groves-Raines, Director of GRAS, said: "It is a true honour to be selected to deliver a project of this significance in the heart of our home town and to work as a central part of such a diverse and talented international design team.  

Councillor Donald Wilson, Edinburgh’s Culture and Communities Convener, said: “We have seen some of the most influential architects and landscapers join forces to compete to design the new Ross Pavilion. The huge international interest in the competition is testament to Edinburgh’s standing as one of the world’s most beautiful and creative settings for live performance.

“All of the shortlisted teams put forward fantastic ideas but wHY’s Butterfly concept received the jury’s collective support. The chosen design makes the most of the natural surroundings of Princes St Gardens and focuses on connecting people to the city, the stage and the view of Edinburgh Castle.

“It is hugely exciting to reach this stage of the project. Our thanks go to the Ross Development Trust for their vision and support and our congratulations to wHY on their winning design.”

Inspired by the Gardens’ geology and history – from the volcanic forces to the man-made energy of the Victorian pleasure garden – the design subtly positions the new visitor centre and the ‘butterfly’ Pavilion into the folds of the landscape, enabling the Castle to remain the main visual event. The scheme increases the amount of green space relative to hard surfaces with the Gardens and is, in the team’s words, ‘human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural.’

wHY, a collective of architects, landscape designers, makers and strategic thinkers with offices in Los Angeles and New York recently came to global attention with the opening of Los Angeles’ newest museum, the Marciano Art Foundation, which involved a sensitive and restrained redesign of the former Scottish Rite Masonic Temple. 

According to the Los Angeles Times, wHY’s founder Kulapat Yantrasast, who is Thai-born and was educated in Japan, ‘is increasingly sought after in the cultural sphere for his ability to skilfully conjure environments that suit the needs of art’. wHY has worked on gallery design at the Art Institute of Chicago, helped overhaul the interior spaces at the Harvard Art Museums, and collaborated with Yoko Ono on her Skylanding project in the historic Olmsted-designed Jackson Park in Chicago.

The jury praised all the finalists for their hard work and commitment and awarded a special commendation to the team led by William Matthews Associates and Sou Fujimoto Architects for ‘a memorable and delicate design that opened up unexpected views, particularly those to the Castle’.

The other five teams were led by Adjaye Associates; Bjarke Ingels Group (BIG); Flanagan Lawrence; Page \ Park Architects, West 8 Landscape Architects and BuroHappold Engineering; and Reiulf Ramstad Arkitekter.

wHY will now work with the Ross Development Trust, the City of Edinburgh Council and other stakeholders, and consult with the public, to take forward the project to revitalise this space, positioned just below Edinburgh Castle and adjoining Princes’ Street. Currently occupied by the Ross Bandstand, and described as a true ‘place for people’, it is both a refuge from daily city life and the focus for exhilarating celebrations, such as Hogmanay and the Edinburgh International Festival’s closing fireworks concert.

The competition was run according to EU procurement guidelines and the Public Contracts (Scotland) Regulations 2015. 

Do you have any comments about this page?

Help us improve edinburgh.gov.uk

  • The City of Edinburgh Council will only use this email address to respond to any issues raised.